KAKELUGN

TIPS & RÅD


KAKELUGN

MIN KAKELUGN ÄR NYUPPSATT;

HUR BÖRJAR JAG?

Nyuppsatta eller omsatta kakelugnar skall stå och torka i ca 3 månader med spjället halvöppet och luckorna stängda. Skjut spjället fram och tillbaka lite då och då så att det inte rostar fast. Under tiden kan skorstensfejarmästaren kontrollera er kakelugn.


Första gången du eldar kan du börja med 5-10 näverbitar och några vedpinnar. Nästa dag fortsätter du med en lite större brasa osv. för att efter 4-5 dagar göra ”normala brasor”;

helst med björk eller annat lövträd i början.

VILKEN VED SKA JAG ANVÄNDA?

Det är viktigt att använda torr ved för att undvika eventuell tjärbildning och andra otrevligheter.


Lövträd (björk, al, och bok) ger mycket värme och är effektivt att elda med. Ek och ask måste blandas med annan ved. Gran och tall går att använda blandad med lövträd.

UNDERHÅLL KAKELUGN

Om du har en kakelugn som har rödtegel i eldstaden bör eldstaden underhållas då och då med ett tunt lager lera för att skydda tegel och fogar mot hettan. Om du har eldfast tegel (gult) behöver eldstaden inte underhållas på samma sätt. 


Töm aska efter 4-5 brasor helst i en plåthink med lock, det kan ligga glöd kvar i askan. 


När du eldar i kakelugnen så kommer den att utvidga sig lite och små sprickor kan framträda mellan kaklen, det är helt naturligt, dom kommer att gå ihop när kakelugnen svalnar. När eldningssäsongen är över så kan du fylla fogarna med en blandning av mald krita och mjölk som blandas till en krämig massa, torka sedan av med en fuktig trasa och efterpolera med en torr trasa.