ELDNINGSRÅD

ELDNINGSRÅD

TIPS & RÅD



Att elda är en konst!

Här delar vi med oss av våra bästa tips och råd kring att elda i kakelugn. 

EN GAMMAL KAKELUGN ÄR EN VÄLDIGT BRA VÄRMEKÄLLA OM DEN ELDAS OCH UNDERHÅLLS PÅ

RÄTT SÄTT.

ETT SÄTT ATT ELDA EFFEKTIVT I KAKELUGNEN är att lägga in 5-8 vedträn (2-2,5kg), beroende på hur stor eldstad du har. Det är viktigt att se till att det blir ett bra luftflöde genom veden, det gör eldningen mer effektiv och minskar onödiga utsläpp.


Ett annat tips för att öka effektiviteten är att tända brasan ovanifrån.


Tänk på att det tar några timmar innan värmen kommer fram genom kaklet.


Kakelugnen får inte eldas som en öppen spis.

Ett fel som många gör, är att man eldar för länge i kakelugnen. Risken finns då att den blir överhettad vilket kan leda till sprickor som gör kakelugnen otät.

HUR  SKA  JAG  ELDA  I  MIN  KAKELUGN?

Du bör undvika att ställa vedträn mot bakre väggen i kakelugnen om du har rödtegel i eldstaden, men i små eldstäder kan det vara svårt att göra på något annat sätt. Pröva dig fram till vad som fungerar bäst i just din eldstad.


När du tänder så skall spjället vara helt öppet.

Efter ca 10 minuter, eller när elden har tagit sig,

så stänger du innerluckorna och öppnar ett eller båda draghålen på innerluckorna. Skjut därefter in spjället så mycket att brasan brinner tyst och lugnt utan att ryka in. Att ha spjället öppet till hälften brukar vara lagom.


När veden brunnit ut öppnar du spjäll och innerluckor, rör om i glöden med en eldgaffel så att det inte ligger några obrända rester av veden kvar. Stäng sedan innerluckor och skjut in spjället lite till.

Vänta gärna ytterligare några timmar med att stänga spjället helt för att undvika att det läcker in kolmonoxid i rummet.  

Ha alltid uppsikt över små barn i närheten av en kakelugn, särskilt luckor och sotluckor blir väldigt varma!

Vill du ha en snabbare uppvärmning av rummet?

Då kan du ha innerluckorna öppna, annars skall dom stängas så att glödvärmen lagras i kakelugnen.Ytterluckorna hålls öppna under hela eldningen och stängs när glöden svalnat. En tumregel är att man skall kunna lägga handen på kaklet utan att brännas. 


Kakelugnen eldas vanligtvis morgon och kväll beroende på temperaturen ute och inne.


Vill du myselda i en kakelugn med öppna luckor?

Då gör du först en liten brasa på 2-3 vedträn, helst lövträd, när dom brunnit en stund så kan man lägga in ytterligare 2-3 vedträn och eventuellt en gång till. Spjället skall vara helt öppet under hela eldningen och stängs efter det att glöden falnat. Var aktsam på glöd som kan sprätta ut.