TIPS & RÅD

TIPS OCH RÅD

Det finns ett par saker som är viktiga att tänka på inför murning av kakelugn. Vi har lösningar till med det mesta; här nedan har vi samlat det viktigaste att tänka på. 

OM KAKELUGNAR

VARFÖR VÄLJA KAKELUGN?

En kakelugn är inte bara en vacker inredningsdetalj utan dessutom en effektiv värmekälla. Kakelugnen ger en bra värme som sprider sig i rummet och behåller sedan värmen i många timmar. Trots att kakelugnen är en gammal uppfinning har den en verkningsgrad som gör att den mycket väl kan konkurrera med flera av dagens modernare uppvärmningsmetoder. Utmärkt som komplement till exempelvis luftvärmepumpar.


VILKEN KAKELUGN SKA JAG VÄLJA?

Vilken kakelugn du ska välja beror mycket på hur din bostad ser ut. Vi rekommenderar att man väljer kakelugn beroende på hur gammalt huset är. På så vis passar kakelugnen in i husets själ och ger ett bra helhetsintryck. Om man har ett nytt hus är det vanligast att man väljer en lite enklare kakelugn, som oftast är från tidigt 1900-tal.

Man kan också tänka på hur framträdande man vill att kakelugnen ska vara i rummet. En enklare kakelugn kan lätt smälta in och kännas naturlig, medans en mer dekorerad kakelugn ger ett kraftfullare intryck och framträder väl i rummet.

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ

Varje kakelugn behöver ett bra fundament, något att stå på. Fundamentet behöver vara eldfast och tåla en vikt på runt ett ton. Vi skräddarsyr en lösning för varje enskild kund, hör av dig så hjälper vi till!


Du behöver också se till att väggarna som är bakom kakelugnen är ordentliga och tål värmen bra. Om du vill sätta upp en kakelugn på en plats där det har funnits en kakelugn tidigare är det antagligen en murad vägg bakom, då är det bara att köra igång. Om du vill sätta upp en kakelugn på en ny plats, där det inte funnits kakelugn tidigare, kan vi hjälpa till med att mura upp eldfasta väggar. Allt för att du ska få en så säker lösning som möjligt!


Sist men inte minst är det viktigt att se till att det finns en fungerande skorsten. Vi kan hjälpa till med att både montera och renovera din skorsten vid behov. Alla projekt är olika och oftast krävs det unika lösningar för varje fall.


Vi har stor erfarenhet av att hitta den bästa lösningen för just dig, så tveka inte att höra av dig!


KOM IHÅG ATT SKORSTENSFEJARMÄSTAREN ALLTID MÅSTE GODKÄNNA INSTALLATIONEN INNAN NI KAN BÖRJA ELDA.