Vaksala Kakelugnsmakeri


Varför välja kakelugn?

En kakelugn är inte bara en vacker inredningsdetalj utan dessutom en effektiv värmekälla. Kakelugnen ger en bra värme som sprider sig i rummet och behåller sedan värmen i många timmar. Trots att kakelugnen är en gammal uppfinning har den en verkningsgrad som gör att den mycket väl kan konkurrera med flera av dagens modernare uppvärmningsmetoder. Utmärkt som komplement till exempelvis luftvärmepumpar.


Vilken kakelugn ska jag välja?

Vilken kakelugn du ska välja beror mycket på hur din bostad ser ut. Vi rekommenderar att man väljer kakelugn beroende på hur gammalt huset är. På så vis passar kakelugnen in i husets själ och ger ett bra helhetsintryck. Om man har ett nytt hus är det vanligast att man väljer en lite enklare kakelugn, som oftast är från tidigt 1900-tal.

Man kan också tänka på hur framträdande man vill att kakelugnen ska vara i rummet. En enklare kakelugn kan lätt smälta in och kännas naturlig, medans en mer dekorerad kakelugn ger ett kraftfullare intryck och främträder väl i rummet.


Att tänka på

Varje kakelugn behöver ett bra fundament, något att stå på. Fundamentet behöver vara eldfast och tåla en vikt på runt ett ton. Vi på Vaksala Kakelugnsmakeri skräddarsyr en lösning för varje enskild kund, hör av dig så hjälper vi till!

Man behöver också se till att väggarna som är bakom kakelugnen är ordentliga och tål värmen bra. Om du vill sätta upp en kakelugn på en plats där det har funnits en kakelugn tidigare är det antaligen en murad vägg bakom, något som passar ypperligt. Om du vill sätta upp en kakelugn på en ny plats, där det inte funnits kakelugn tidigare, kan vi hjälpa till med att mura upp eldfasta väggar. Allt för att du ska få en så säker lösning som möjlig!

Sist men inte minst är det viktigt att se till att det finns en fungerande skorsten. Vi kan hjälpa till med att både montera och renovera din skorsten vid behov. Alla lösningar är olika och oftast krävs det unika lösningar för varje fall. Vi har stor erfarenhet av att hitta den bästa lösningen för just dig, så tveka inte att höra av dig! Viktigt att tänka på är att skorstensfejarmästaren alltid måste godkänna installationen innan du kan börja elda.